fredag 19 maj 2017

Trångt i garderoben


Dax att byta till sommarkläder i garderoben, jag får absolut inte plats med två säsonger samtidigt. Det är nästan svårt att få plats med alla sommarkläder fastän jag rensat ur och inte köper så mycket nytt. Kommer jag verkligen att hinna använda allt i sommar?

Naturskyddsföreningens nya rapport "Rätt plast på rätt plats" ger intressant information om dagens plasttillverkning. Tillverkning av plastfiber står för en mindre del av den totala plasttillverkningen, men man väljer ändå att fokusera på den. Nytillverkad polyester, nylon och akryl tillverkas av råolja vilket är totalt förkastligt om vi ska övergå till en fossilfri konsumtion. Återvinning av dessa material förekommer, men inte i så stor utsträckning. Fleece i återvunnen polyester och strumpbyxor i återvunnen nylon finns på marknaden, men det är ju fortfarande nytillverkade produkter som säljer avsevärt mycket mer.

Syntetiska material svarar för 60% av marknaden och släpper ifrån sig mängder av svårnedbrytbara plastfibrer vid varje tvätt. Två förslag som naturskyddsföreningen föreslår och som absolut är möjliga är att det tydligare ska märkas på textilier vad de innehåller och om de är biologiskt nedbrytbara, och att ha ett filter i tvättmaskinerna som hindrar plastfibrer från att spridas i vattendrag och med slammet ut på åkrarna.

Vi konsumenter har en stor makt i detta ämne, men det är inte så lätt att veta allt. Information behöver nå alla vanliga konsumenter som inte vill nörda ner sig i detaljer. Det ska vara lätt att göra rätt!Återvinningen av textilier måste även ta fart på allvar, vi eldar hela tiden upp t.ex. bomullsplagg som mycket väl skulle kunna återanvändas till något annat. Secondhandförsäljningen gillas ju naturligtvis!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar