söndag 1 februari 2015

Spöstraff

Jag såg den Oscarsbelönade filmen "Twelve years a slave" för någon helg sedan. Jag blir lika arg och berörd varje gång jag ser den typen av filmer. Arg över hur människor behandlats genom tiderna.
Men jag blir ännu argare när jag hör på Aktuellt att man idag i denna värld kan bli dömd till spöstraff för handlingar som inte ens är ett brott. Handlingar som ryms inom yttrandefriheten och upplysning till människor som lever under förtryck om våra mänskliga rättigheter.
Jag läser även om det i Malala Yousafzais bok "Jag är Malala", där hon beskriver och även publicerar en bild på hur Talibanerna i Pakistan utdelar offentliga spöstraff som förnedrar och avskräcker än mer än straffet i sig. Det är samma teknik som man använde i slaveriets södern i Amerika. Man ville visa hur det gick om man var "olydig".
Det blir ännu sjukare när nyheterna rapporterar om att den Saudiske bloggarens läkare säger att han inte läkt ihop tillräckligt för att ta emot fler rapp ännu. Han är dömd till 1000 piskrapp och får vänta på att såren ska läka ihop tills han tagit emot hela sitt straff.
Ilskan rinner över när man inser hur lite det går att påverka denna orättvisa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar