fredag 8 februari 2013

Mer idrott i skolan

Jag har i veckan skickat en insändare till Hälsingetidningarna som David Lega skrivit. Den handlar om att barn i skolan skulle må bra av att ha mer idrott skoldagen för att sen kunna koncentrera sig bättre på de teoretiska lektionerna. Detta ger ju även en positiv effekt för elevernas hälsa och välmående. Det är ett försök i Skåne som han grundar sina idéer på. En grupp elever har haft daglig fysisk aktivitet under 45 minuter, och en kontrollgrupp hade idrott två gånger i veckan. Det var främst killarnas resultat som förbättrades, och det är just killarnas resultat som behöver höjas. Killarnas betyg var högre i den grupp som hade idrott varje dag, jämfört med den andra gruppen, i svenska, engelska, matematik och idrott och hälsa.

Det skulle helt klart vara värt att göra en större studie kring detta, kring studieresultat, skillnad pojkar-flickor och även för att kunna se vilka folkhälsoeffekter detta skulle ge. Jag tror att just betéendet att röra sig varje dag är nåt vi behöver i vår stillasittande moderna värld.

Att träna är nåt som David Lega fått lära sig i livet. Han föddes förlamad i armarna och utan muskler i benen, trots detta började hans föräldrar träna med honom och när han blev äldre började han träna simning. Han deltog i de paralympiska spelen 1996 och 2000 och slog 14 världsrekord under åren 1995-2000. Snacka om att träning gör skillnad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar